Toch een verblijfsvergunning voor moeder en dochter
Feestelijk nieuws deze week bij Huize Agnes: gisteren hoorden we dat twee van onze bewoonsters toch een verblijfsvergunning krijgen, nadat de IND eerder hun aanvraag Kinderpardon afgewezen had.
Het gaat om een jonge vrouw van 22 jaar en haar moeder. Zij zijn in 2010 uit Armenië gevlucht en naar Nederland gekomen. De dochter was toen nog maar tien jaar oud. Hoewel dit gezin dus al meer dan elf jaar in Nederland woont, wees de IND hun aanvraag voor een Kinderpardon af. Terwijl deze regeling juist bedoeld is om een een oplossing te bieden voor langdurig in Nederland verblijvende kinderen.
Andere termijn
De reden voor deze afwijzing was, dat ze volgens de IND te lang (namelijk langer dan drie maanden) ‘buiten beeld’ zouden zijn geweest. Dat dit gezin al snel nadat ze het AZC verlaten hadden bij Huize Agnes kwam wonen en daardoor alle jaren daarna in beeld was bij de gemeente Utrecht, werd onvoldoende geacht.
Tijdens het beroep wezen de advocaat van het gezin en Defence for Children er echter op dat die termijn in sommige situaties, zoals bij dit gezin, niet drie maanden maar drie jaar en drie maanden is. Aan die eis voldeden ze wel, waardoor ze nu alsnog een vergunning krijgen.
Geldt niet voor de andere gezinnen
Dit bericht werd uiteraard met gejuich ontvangen binnen Huize Agnes. We zijn ontzettend blij dat ze eindelijk, na al die jaren wachten, alsnog hun verblijfsvergunning krijgen!
Maar tegelijkertijd voelt het dubbel. Want deze uitzondering geldt alleen voor gezinnen die buiten het AZC woonden toen hun verblijfsprocedure eindigde en die vanaf dat moment niet langer dan drie jaar en drie maanden buiten beeld waren. Omdat onze andere kinderpardongezinnen niet aan deze voorwaarde voldoen, lopen zij nog steeds een grote kans dat ze niet in Nederland mogen blijven. En dat terwijl hun kinderen ook al langer dan zeven jaar in Nederland verblijven, of hier zelfs geboren zijn, en hier volledig geworteld zijn. Dat voelt uiteraard oneerlijk en verdrietig.
Wij blijven ons, samen met de Gemeente Utrecht, STIL en de andere organisaties voor ongedocumenteerden in Utrecht, inzetten om ook voor deze gezinnen een goede oplossing te vinden.
Lees meer
Achtergrondinformatie:
Achtergrondinformatie afwijzingen Kinderpardon
In media:
Artikel Trouw: 'Uitzetting asielkinderen dreigt, ondanks verruimd kinderpardon' (artikel achter betaalmuur)
Artikel Trouw via Topics
Interview Defence for Children op NPO Radio 1
Artikel Trouw: 'Beleid IND doet denken aan toeslagenaffaire, vinden wetenschappers en advocaten'
NPO Radio 1: 'Ondanks kinderpardon dreigt uitzetting voor tientallen kinderen
Gerelateerde nieuwsberichten:
Actie voor afgewezen pardonkinderen
Steun en kamervragen na artikel Kinderpardon
Trouw schrijft over afwijzingen Kinderpardon
Steun vanuit kerken voor afgewezen Kinderpardon-gezinnen
Ook ongehoord onrecht in de afhandeling van het Kinderpardon
Helft aanvragen Kinderpardon afgewezen