Huize Agnes
De Stichting Agnes van Leeuwenberch (Huize Agnes) biedt tijdelijke opvang en begeleiding aan ongedocumenteerde vrouwen en hun kinderen, die in bijzondere en schrijnende omstandigheden verkeren. Bij Huize Agnes krijgen zij naast ‘bed, bad en brood’ ook (opvoedings-)ondersteuning en sociale en juridische begeleiding bij hun zoektocht naar een nieuw toekomstperspectief, in Nederland of daarbuiten.
Huize Agnes is een veilige plek waar vrouwen tot rust kunnen komen en zich geen zorgen hoeven maken over de volgende maaltijd of een slaapplaats voor de nacht. De begeleiding van Huize Agnes is erop gericht dat de vrouwen weer de regie over hun leven terugvinden en van daaruit werken aan hun toekomst.
Daar dragen vrijwilligers, uiteenlopende fondsen, de Utrechtse samenleving en de Gemeente Utrecht ruimhartig aan bij.
“Vluchtelingen hebben vaak het gevoel dat ze een stempel krijgen, in een hoekje worden geplaatst. Maar ze zijn meer dan dat. Ze doen ertoe. Ik weet dat ze een thuis missen en dat is meer dan een huis van stenen. Het is een veilige plek met mensen om je heen die om je geven.”
Michaela DePrince, Ambassadeur War Child
Vrijwilligers
Naast dit kernteam van beroepskrachten werkt Huize Agnes met een grote groep betrokken vrijwilligers. Zo zijn er ‘maatjes’ die de vrouwen helpen om de Nederlandse taal en samenleving beter te leren kennen en hier een netwerk op te bouwen. Ook zijn er vrijwilligers die de kinderen helpen met hun huiswerk of leuke activiteiten met hen ondernemen, zodat de moeders even de handen vrij hebben om bijvoorbeeld naar Nederlandse les te gaan. Daarnaast hebben we vrijwilligers die helpen met het onderhoud van fietsen, het geven van fietsles, het onderhoud van de huizen, etc. Deze vrijwilligers zijn van cruciaal belang voor Huize Agnes.
Heb je interesse om vrijwilligerswerk te doen bij Huize Agnes? Neem dan contact met ons op of kijk op onze pagina van de website van de Vrijwilligerscentrale Utrecht
Stagiaires
Huize Agnes heeft ieder jaar 2 á 3 stageplaatsen voor derdejaars-studenten van de HBO-opleiding Social Work of een vergelijkbare opleiding. Als stagiair ben je betrokken bij vrijwel alle aspecten van ons werk. Je participeert in de teamoverleggen en cliëntbesprekingen, denkt mee over begeleidingsdoelen en de vertaling daarvan naar de dagelijkse praktijk. Ook ga je concreet aan de slag met de vrouwen en kinderen. Je kan hen praktische individuele ondersteuning bieden, of groepsgewijze activiteiten organiseren. Er is ruimte om voorstellen te doen voor nieuw beleid, of om bestaand beleid te evalueren. Ook kun je, als dat past binnen jouw stagedoelen, kennismaken met de verschillende organisaties binnen ons netwerk. Bij al deze werkzaamheden word je begeleid door een bevoegd stagebegeleider. Uiteraard staan ook de andere teamleden voor je klaar om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk uit deze stageperiode kan halen.
We zoeken hiervoor stagiaires die:
- affiniteit hebben met het begeleiden van vrouwen en kinderen met een multiculturele achtergrond
- stevig in hun schoenen staan
- graag in teamverband werken, maar ook zelfstandig en initiatiefrijk zijn
We bieden:
- een uitdagende stage waarin je verantwoordelijkheid en ruimte krijgt om op je eigen manier het vak te leren en uit te voeren
- begeleiding door een bevoegd stagebegeleider
- training in de door ons gebruikte begeleidingsmethodiek
- een stagevergoeding en de mogelijkheid om gemaakte onkosten te declareren
Lijkt het je interessant om stage te lopen bij Huize Agnes?
Neem dan voor meer informatie contact met ons op via info@huizeagnes.nl
Bestuur
Het bestuur van Huize Agnes wordt gevormd door:
Ghislaine van Thiel | - Voorzitter |
Roos Verheggen | - Secretaris |
Caroline van der Riet | - Penningmeester |
Hannah Verbeek | - Bestuurslid |
Aukje Ravensbergen | - Bestuurslid |
Petra van Wezel | - Bestuurslid |
Kyra Geertsema | - Bestuurslid |
Zij zijn gezamenlijk bevoegd en worden niet gehonoreerd voor hun werkzaamheden. Het bestuur volgt bij haar taken de Governance Code Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. De leden van bestuur zijn benoemd voor een aaneengesloten periode van maximaal vier jaar. Aftredende leden zijn aansluitend herbenoembaar.
Help de vrouwen en kinderen van Huize Agnes. Elke donatie is welkom Doneer
Jaarverslagen
Jaarverslag 2023Verkort financieel verslag 2023
Jaarverslag 2022Jaarrekening 2022
Jaarverslag 2020Jaarrekening 2020
Jaarverslag 2019 Jaarrekening 2019
Jaarverslag en rekening 2018 Jaarverslag en rekening 2017
Eerdere jaarverslagen:
- Jaarrekening en activiteitenverslag 2016
- Jaarrekening en activiteitenverslag 2015
- Jaarrekening en activiteitenverslag 2014
- Jaarrekening en activiteitenverslag 2013
- Jaarrekening en activiteitenverslag 2012
- Jaarrekening en activiteitenverslag 2011
- Jaarrekening en activiteitenverslag 2010
- Jaarrekening en activiteitenverslag 2009
- Jaarrekening en activiteitenverslag 2008
- Jaarrekening en activiteitenverslag 2007
- Jaarrekening en activiteitenverslag 2006
Historie
Huize Agnes is vernoemd naar de Utrechtse weduwe Agnes van Leeuwenberch, die na haar overlijden in 1562 haar hele vermogen heeft nagelaten ‘tot alimentatie, nooddruft ende onderhoud van arme mensen, mans- ende vrouwspersonen, die geen onderhoud hebben, ziek, krank, ongevallig, bedvast ende ook van pest bevangen wezende, die zonder hulp van aalmoezen niet zouden kunnen leven.’
De oprichtster van Huize Agnes, Henny van den Nagel, voelde zich verbonden met Agnes van Leeuwenberch omdat ze zich beiden op latere leeftijd ingezet hebben voor de zwakkeren in de samenleving. Agnes besloot haar bezittingen na haar dood aan dit doel te schenken, Henny richtte na haar pensioen de stichting Agnes van Leeuwenberch op, waar ze zelf jarenlang een actieve rol vervulde in de opvang van vrouwen en kinderen zonder verblijfsvergunning. Ze hoopte op deze manier mensen te inspireren om ook iets te doen: “Wat je nodig hebt voor dit soort idealen is basiskapitaal, mensen die je willen steunen en die daadwerkelijk iets willen doen en verder: doen, doen, doen, niet stil blijven zitten.”