Een veilig thuis
Wanneer vrouwen en kinderen bij ons binnenkomen hebben ze vooral behoefte aan een veilige plek waar ze tot rust kunnen komen en zich geen zorgen hoeven maken over de volgende maaltijd of een slaapplaats voor de nacht. Ons eerste doel is hen die veiligheid bieden. Zo ontstaat er rust en ruimte voor het verkennen van de individuele mogelijkheden van elke bewoner en kunnen er plannen voor de toekomst worden gemaakt.
Huize Agnes heeft vier woonhuizen, op geheime adressen in Utrecht. In deze huizen wonen alleen vrouwen en kinderen. De bewoners zijn samen verantwoordelijk voor een goede sfeer in huis en dragen zelf zorg voor het schoonhouden van de woning. Onze begeleiders, vrijwilligers en stagiaires zijn regelmatig aanwezig in de huizen om te zien hoe het met de bewoners gaat. De woonondersteuner zorgt ervoor dat de huizen veilig zijn en kan reparaties uitvoeren wanneer dat nodig is.
Begeleiding op maat
Iedere bewoonster van Huize Agnes ontvangt professionele begeleiding die is afgestemd op haar persoonlijke situatie. We begeleiden volgens de methode Krachtwerk. Krachtwerk gaat uit van de eigen kracht van cliënten en de hulpbronnen in hun omgeving en probeert zo de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie van cliënten te versterken Het doel van de begeleiding is om aan een nieuw toekomstperspectief te werken, in Nederland of elders. Hierbij wordt de verantwoordelijkheid zoveel als mogelijk bij de vrouw zelf neergelegd en wordt zij ondersteund waar nodig.
Bij de start van de begeleiding krijgt iedere bewoonster een vaste begeleider. Samen brengen zij de individuele situatie van de bewoonster in kaart. Daarbij kijken we o.a. naar de fysieke en mentale gezondheid, de juridische situatie, het sociaal netwerk, dagbesteding, kinderen en opvoeding en woonvaardigheden. Op basis van deze inventarisatie wordt een persoonlijk een ontwikkelplan gemaakt, waarin afgesproken wordt wie welke stappen onderneemt. In tweewekelijkse gesprekken worden de voortgang en de knelpunten besproken. Iedere zes maanden worden de resultaten van het ontwikkelplan geëvalueerd en zo nodig bijgesteld.
De juridische begeleiding van de vrouwen wordt in de eerste plaats uitgevoerd door STIL en Vluchtelingenwerk (ex-ama team). Vanuit Huize Agnes ondersteunen we dit proces. We helpen en motiveren de bewoonsters om de stappen te zetten die nodig zijn voor hun juridische procedure. Ook stimuleren we hen om na te denken over de verschillende toekomstperspectieven en een alternatief plan voor het geval hun juridisch traject niet resulteert in een verblijfsvergunning.
Samenwerking
Om onze doelstellingen te bereiken werken we nauw samen met veel verschillende personen en organisaties. Uiteraard hebben we veel contact met collega-instellingen en de Gemeente Utrecht. Daarnaast zorgen we ervoor dat alle bewoonsters en kinderen een huisarts, tandarts en indien nodig psycholoog en/of psychiater krijgen. Voor de kinderen hebben we contact met scholen, maar ook met sportorganisaties, hulpverleners en diverse vormen van opvoedingsondersteuning. We werken samen met STIL en Vluchtelingenwerk (ex-AMA team), die de juridische begeleiding van onze bewoonsters verzorgen. Ook hebben we veel contact met fondsen, donateurs, de Voedselbank, Taal doet Meer en allerlei andere organisaties die het mogelijk maken om onze bewoonsters en kinderen de hulp te bieden die ze nodig hebben.
Daarnaast nemen we actief deel aan diverse overleggen in Utrecht over de opvang van ongedocumenteerden. We participeren in het 'Project Aan de Slag' (PAS) en de 'Pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening' (LVV).
Project Aan de Slag (PAS)
Dagbesteding is erg belangrijk voor de bewoonsters van Huize Agnes. Het geeft hen structuur aan de dag en een reden om op te staan. Daarnaast helpt het vrouwen vaardigheden te ontwikkelen die belangrijk zijn voor hun toekomst en draagt het bij aan de integratie in Nederland. Daarom participeert Huize Agnes actief in het Project aan de Slag (PAS). Dit is een samenwerkingsverband van Utrechtse maatschappelijke organisaties die opvang en begeleiding bieden aan ongedocumenteerden in de stad. PAS is een meerjarig project, opgezet in 2018 en gefinancierd door de gemeente Utrecht.
Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV).
Huize Agnes doet mee in de zogeheten LVV. Dit programma heeft tot doel om Rijk, gemeenten en ketenpartners intensief te laten samenwerken om een landelijk netwerk van begeleidings- en onderdakvoorzieningen te realiseren, dat gericht is op duurzame oplossingen voor mensen zonder recht op verblijf of rijksopvang in Nederland.
“Zo veel mensen lijken niet te snappen dat vluchtelingen gewone mensen zijn. Ze hebben alles achter zich gelaten, omdat ze moesten kiezen tussen leven of dood. En ze kozen voor het leven”
Malala Yousafzai, winnares Nobelprijs voor de Vrede
Aanmelden
Er is veel vraag naar opvangplekken voor ongedocumenteerde vrouwen en kinderen. Huize Agnes heeft maar een beperkt aantal plaatsen, die vrijwel altijd bezet zijn. Het is daarom helaas niet mogelijk om direct bij ons geplaatst te worden.
Wanneer je ongedocumenteerd bent en opvang en begeleiding nodig hebt, kun je het best contact opnemen met het Aanmeldoket Utrecht. Dit is een samenwerking van de verschillende hulpverleningsorganisaties in Utrecht. Bij het aanmeldloket hebben ze zicht op alle opvangmogelijkheden in Utrecht. Zij kunnen met jou meekijken waar je terecht zou kunnen. Het is niet mogelijk je rechtstreeks bij Huize Agnes op een wachtlijst te laten plaatsen.
Aanmeldloket Utrecht
Adres: | Huis van Vrede, Trumanlaan 70-72, Utrecht |
Telefoon: | 06-187 427 50 |
E-mail: | aanmeldloket@tussenvoorziening.nl |
Openingstijden:
|
Maandag: 10.00 – 12.30 uur Dinsdag: 13.00 – 15.30 uur Donderdag: 13.00 – 15.30 uur |
Voor wie?
Om in aanmerking te komen voor een plaats bij Huize Agnes moet je voldoen aan de volgende eisen:
- Je bent een vrouw (met of zonder kind), zonder verblijfsvergunning en je bevindt je in een kwetsbare situatie
- Er zijn geen andere instellingen of personen bij wie je zou kunnen wonen (voorliggende voorziening)
- Je hebt een reële kans om een verblijfsvergunning te krijgen
- Je bent gebonden aan de stad Utrecht, bijvoorbeeld omdat je hier familie of een partner hebt, of omdat jouw kinderen hier naar school gaan
Huize Agnes is niet voor iedereen de beste plek:
- Onze begeleiders zijn regelmatig aanwezig, maar niet iedere dag. Het is dus belangrijk dat je in staat bent om zelfstandig te wonen.
- Wanneer je verslaafd bent of ernstige psychiatrische problemen hebt, kunnen wij je niet de begeleiding bieden die je nodig hebt.
- Onze woningen zijn niet geschikt voor mensen met forse fysieke beperkingen.
- Vanwege de veiligheid van onze kwetsbare vrouwen, kunnen in onze huizen geen mannen verblijven. Ook jongens ouder dan 12 jaar kunnen niet bij ons instromen.
- Wij bieden niet alleen bed, bad en brood, maar ook begeleiding. Wanneer je geen begeleiding wil, is Huize Agnes geen geschikte plaats voor jou.