Steun en kamervragen na artikel Kinderpardon
Naar aanleiding van ons artikel in Trouw afgelopen dinsdag hebben we veel steunbetuigingen ontvangen. Ook dienden Tweede Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Jasper van Dijk (SP) Kamervragen in.
Afgelopen dinsdag stond op de voorpagina van Trouw een artikel over de gezinnen waarvan de aanvraag kinderpardon afgewezen is en voor wie nu uitzetting dreigt. In dit artikel wordt ook gesproken over de vier ‘kinderpardongezinnen’ die bij Huize Agnes verblijven. Eén van hen kreeg vorige week te horen dat hun beroep ongegrond verklaard is, omdat ze volgens de IND te lang buiten beeld geweest zouden zijn. Dit noemde oud-Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie opvallend, omdat het kabinet bij de verruiming van het pardon afgesproken had om coulant te handelen als kinderen bekend zijn bij de gemeente. En omdat we voor deze gezinnen subsidie en leefgeld kregen, waren zij al die tijd in beeld bij de gemeente Utrecht.
'Bizar' en 'ronduit schandalig'
Het artikel, dat 's ochtends ook meegenomen werd in het NOS radiojournaal, deed veel stof opwaaien. Zowel medewerkers als bewoonsters ontvingen telefoontjes en berichten van betrokken mensen. Ook op sociale media kwamen veel reacties los. Mensen noemden de strikte werkwijze van de IND 'bizar', 'niet in het belang van het kind' en 'ronduit schandalig'.
Kamervragen
Ook GroenLinks Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet reageerde op Twitter met de woorden "Eerst hoop bieden aan kinderen die al lang in Nederland wonen, en dan op de rem trappen. Ik stel vragen aan kabinet." En ze voegde de daad bij het woord.
In de vragen die zij gisteren aan de de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid stelde, gaat ze onder andere in op het beschikbaarheidscriterium bij het Kinderpardon. Ellemeet vraagt zich af of dit inderdaad zo ingevuld wordt dat het kind niet alleen in beeld moet zijn geweest van de (decentrale) overheid, maar ook van Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en/of de vreemdelingenpolitie. En ze stelt de vraag of het niet de intentie was coulant om te gaan met kinderen die niet in beeld waren bij de asielketen, maar wel bij gemeenten.
Ook Jasper van Dijk (Twee Kamerlid namens de SP) stelde Kamervragen naar aanleiding van het artikel in Trouw.
Interview Defence for Children op NPO Radio 1
Dinsdagmiddag werd Martin Vegter, jurist kinderrechten en migratie bij Defence for Children geinterviewd op NPO Radio 1. Aan de hand van vijf vragen gaf hij een heldere uitleg over de huidige uitvoering van het kinderpardon en de gevolgen hiervan voor de betreffende gezinnen.