Actie voor afgewezen pardonkinderen
Vandaag vindt in Groningen een demonstratie plaats voor Davit en Nunë, twee kinderen van 7 en 9 jaar die in Nederland geboren zijn. Toch kregen ze geen verblijfsvergunning op grond van de afsluitingsregeling 'kinderpardon'. Ook in Utrecht kennen we 17 gezinnen met in totaal 34 kinderen, waarvan de aanvraag kinderpardon afgewezen is. Onterecht, vinden STIL en Huize Agnes.
De afgelopen periode hebben STIL en Huize Agnes veelvuldig aan de bel getrokken bij de pers en politiek om aandacht te vragen voor de 34 Utrechtse kinderen, die zijn afgewezen voor de Afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen (beter bekend als het ‘kinderpardon’). Al deze kinderen wonen al langer dan zes jaar in Nederland, vijftien van hen langer dan tien jaar, vijftien kinderen zijn zelfs hier geboren. Toch vallen ze buiten de boot, terwijl de regeling bedoeld was om een oplossing te bieden voor langdurig in Nederland verblijvende kinderen.
Geen sprake van ‘buiten beeld zijn’
Van de ‘kinderpardon-gezinnen’ die vanuit STIL en Huize Agnes begeleid worden, is het merendeel afgewezen wegens het zogenaamde beschikbaarheidscriterium. Volgens de IND zijn deze gezinnen langer dan drie maanden ‘uit beeld’ geweest. Ze zouden ‘in een te vergaande mate zijn verdwenen in de illegaliteit’. Feit is echter dat deze kinderen continu in beeld waren bij de overheid. Zo gaan alle kinderen naar school, waardoor ze in beeld zijn bij de leerplichtambtenaar en dus ook bij het ministerie van onderwijs. Ook zijn vrijwel alle gezinnen bij de lokale overheid gemeld.
Vier van deze gezinnen krijgen zelfs al jarenlang opvang en begeleiding bij Huize Agnes. Wij worden gefinancierd door de gemeente Utrecht, die hiervoor weer een vergoeding ontvangt van het Rijk. Deze gezinnen zijn binnen drie maanden na het verlaten van het AZC hier opgevangen en gemeld bij de gemeente. De gemeente betaalde hen maandelijks leefgeld en declareerde dit bedrag rechtstreeks bij de IND. Daarmee waren ze in beeld bij zowel de lokale overheid als het Rijk.
Opvallend is dat oud-Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) deze zomer in een interview met Trouw verklaarde dat het kabinet bij de verruiming van het kinderpardon in 2019 afgesproken heeft om coulant te handelen als kinderen bekend zijn bij de gemeente. Deze coulance lijkt in de praktijk niet nageleefd te worden, waardoor kinderen die geholpen moesten worden door deze regeling, alsnog uitgezet dreigen te worden
Actuele situatie kinderpardon-gezinnen Huize Agnes
Bij alle vier de kinderpardon-gezinnen die bij Huize Agnes verblijven, is de oorspronkelijke aanvraag afgewezen, waarna ze in beroep gegaan zijn bij de rechtbank. Bij twee van deze gezinnen is het beroep inmiddels afgewezen, de twee andere gezinnen wachten nog op een uitspraak.
Voor alle betrokken gezinnen is dit een enorm stressvolle periode. Formeel kunnen zij, wanneer het beroep afgewezen is, nog in hoger beroep. De kans op succes is hierbij echter zeer klein. De Afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen betreft namelijk zogeheten ‘begunstigend uitzonderingsbeleid’, waardoor de staatssecretaris de regeling met veel vrijheid heeft kunnen vormgeven. De rechter toetst weliswaar of de IND volgens de vastgestelde beleidsregels heeft gehandeld, maar kan niet oordelen over de rechtvaardigheid van de beleidsregels an sich.
Protest Davit en Nunë
Net zoals ‘onze’ afgewezen kinderpardon-gezinnen, gingen ook Davit en Nunë tegen het besluit van de IND in beroep. Hun zaak komt op 30 september voor de rechter. De demonstratie vandaag op de Grote Markt is georganiseerd uit solidariteit met deze kinderen en als protest tegen deze onterechte afwijzingen. Meer informatie over deze kinderen en de protestactie is te vinden op www.nunedavit.nl.
Lees meer
Achtergrondinformatie:
Achtergrondinformatie afwijzingen Kinderpardon
In media:
Overzicht media-items Davit en Nunë
Artikel Trouw: 'Uitzetting asielkinderen dreigt, ondanks verruimd kinderpardon' (artikel achter betaalmuur)
Artikel Trouw via Topics
Interview Defence for Children op NPO Radio 1
Artikel Trouw: 'Beleid IND doet denken aan toeslagenaffaire, vinden wetenschappers en advocaten'
NPO Radio 1: 'Ondanks kinderpardon dreigt uitzetting voor tientallen kinderen
Gerelateerde nieuwsberichten:
Steun en kamervragen na artikel Kinderpardon
Trouw schrijft over afwijzingen Kinderpardon
Steun vanuit kerken voor afgewezen Kinderpardon-gezinnen
Ook ongehoord onrecht in de afhandeling van het Kinderpardon
Helft aanvragen Kinderpardon afgewezen