Trouw: 'Uitzetting asielkinderen dreigt, ondanks verruimd kinderpardon'
Vandaag publiceert Trouw een artikel over de gezinnen waarvan de aanvraag kinderpardon afgewezen is en voor wie nu uitzetting dreigt. In dit artikel wordt ook gesproken over de vier ‘kinderpardongezinnen’ die bij Huize Agnes verblijven. Eén van hen kreeg vorige week te horen dat hun beroep ongegrond verklaard is, omdat ze volgens de IND te lang buiten beeld geweest zouden zijn. Opvallend, zegt oud-Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie. Want het kabinet sprak bij de verruiming van het pardon af coulant te handelen als kinderen bekend zijn bij de gemeente. En omdat we voor deze gezinnen subsidie en leefgeld kregen, waren zij al die tijd in beeld bij de gemeente Utrecht.
Samen met collega-instelling STIL neemt Huize Agnes het op voor zeventien Utrechtse gezinnen, met in totaal 34 kinderen, die zijn afgewezen voor de Afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen (beter bekend als het ‘kinderpardon’). Al deze kinderen wonen al langer dan de zes jaar in Nederland, twaalf van hen langer dan tien jaar, veertien kinderen zijn hier zelfs geboren. Toch vallen ze buiten de boot, terwijl de regeling bedoeld was om een oplossing te bieden voor langdurig in Nederland verblijvende kinderen.
Geen sprake van ‘buiten beeld zijn’
Bij Huize Agnes begeleiden we op dit moment vier ‘kinderpardongezinnen’. Bij alle vier de gezinnen is de oorspronkelijke aanvraag afgewezen, waarna ze in beroep gegaan zijn. Eén van deze gezinnen heeft afgelopen vrijdag te horen gekregen dat haar beroep ongegrond verklaard is. De reden: ze waren onvoldoende in beeld bij het Rijk.
Wij zijn van mening dat deze uitspraak onterecht is. Alle kinderen van deze gezinnen gaan naar school, waardoor ze in beeld zijn bij de leerplichtambtenaar en dus ook bij het ministerie van onderwijs. Daarnaast verblijven ze bij ons; een opvanginstelling die gefinancierd wordt door de gemeente Utrecht, die daarvoor weer een vergoeding ontvangt van het Rijk. Deze gezinnen zijn binnen drie maanden na het verlaten van het AZC hier opgevangen en gemeld bij de gemeente. De gemeente betaalde hen maandelijks leefgeld en declareerde dit bedrag rechtstreeks bij de IND. Daarmee waren ze in beeld bij zowel de lokale overheid als het Rijk. Het gezin dat vorige week afgewezen werd heeft de afgelopen jaren zelfs meerdere malen gehoor gegeven aan een uitnodiging van de Dienst Terugkeer & Vertrek om op gesprek te komen, dus van ‘onvindbaarheid’ lijkt geen sprake.
Afgesproken coulant te handelen
Een opvallende uitspraak in het artikel van Trouw is die van oud-Kamerlid Joël Voordewind van coalitiepartij ChristenUnie. Volgens hem sprak het kabinet bij de verruiming van het kinderpardon in 2019 af om coulant te handelen als kinderen bekend zijn bij de gemeente. Deze coulance lijkt in de praktijk niet nageleefd te worden, waardoor kinderen die geholpen moesten worden door deze regeling, alsnog uitgezet dreigen te zetten.
Mokerslag
Het spreekt voor zich dat de afwijzing door de rechter als een mokerslag is aangekomen bij het betreffende gezin. Ook de impact op de andere gezinnen is groot. Hoewel iedere zaak uiteraard anders is, is met deze negatieve uitspraak de kans groot geworden dat ook hun beroep afgewezen wordt.
Samen met deze gezinnen, hun juridisch begeleider bij STIL en de betrokken advocaten beraden we ons op verdere stappen.
Lees meer
In media:
- Artikel Trouw: 'Uitzetting asielkinderen dreigt, ondanks verruimd kinderpardon' (artikel achter betaalmuur)
- Artikel Trouw via Topics
- Artikel Trouw: 'Beleid IND doet denken aan toeslagenaffaire, vinden wetenschappers en advocaten'
- NPO Radio 1: 'Ondanks kinderpardon dreigt uitzetting voor tientallen kinderen
Nieuwsberichten: