We zijn genomineerd voor een U-award!
Wow... wat een eer: Huize Agnes is genomineerd voor een U-award!
Deze prijs wordt elk jaar door Utrecht4GlobalGoals uitgereikt aan initiatieven die zich inzetten voor een groener, inclusiever, duurzamer en eerlijker Utrecht.
Utrecht4GlobalGoals is een stichting die zich actief inzet voor het behalen van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen in Utrecht. Dit zijn doelen die ieder, op hun eigen manier, bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Ze worden ook wel de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, Sustainable Development Goals of SDG’s genoemd. Samen vormen deze doelen een kleurrijk kompas dat richting geeft naar een groene, gezonde, inclusieve, duurzame en eerlijke wereld voor iedereen. De stichting geeft informatie over deze doelen en organiseert evenementen om de Global Goals te stimuleren.
Bestrijding van armoede en honger
Eén van deze evenementen is de uitreiking van de U-awards. Deze worden jaarlijks uitgereikt aan lokale initiatieven die zich inzetten voor een groener, gezonder, inclusiever, duurzamer en eerlijker Utrecht. En dit jaar is Huize Agnes één van de genomineerden. Daar zijn we uiteraard ontzettend blij mee, omdat het zo mooi aansluit bij waar wij in geloven en waar we ons met ziel en zaligheid voor inzetten.
Zo houden we ons heel concreet bezig met het bestrijden van armoede en honger. De vrouwen die bij ons komen mogen, omdat ze ongedocumenteerd zijn, niet werken. Ook hebben ze geen recht op een verblijfsvergunning. Wij zorgen ervoor dat ze wekelijks leefgeld krijgen waarmee ze eten en andere eerste levensbehoeften kunnen kopen. En we helpen hen om, met het beperkte budget dat ze hebben, gezonde keuzes te maken.
Bevorderen van gezondheid
Ook op andere manieren dragen we bij aan een goede gezondheid. Zo hebben de meeste vrouwen die wij opvangen afschuwelijke dingen meegemaakt, zowel in hun land van herkomst, als tijdens hun vlucht, waardoor ze nu kampen met fysieke en psychische klachten. Bij de kinderen is vaak sprake van leerachterstanden en ontwikkelingsproblemen. Wij zorgen ervoor dat ieder gezin begeleiding op maat krijgt, waarbij we waar nodig ook externe hulpverleners inschakelen. Dat kan gaan om traumabehandeling, maar bijvoorbeeld ook over iets praktisch als een huisarts, of de tandarts.
Veel van de vrouwen en kinderen die wij opvangen hebben namelijk tandproblemen. Dat is niet verwonderlijk. In het land van herkomst was er vaak beperkte kennis over het belang van goede tandverzorging. In sommige gevallen was er niet eens geld voor tandpasta en tandenborstels. En tijdens de vlucht was goede tandverzorging uiteraard helemaal geen prioriteit. Dat zorgt ervoor dat veel bewoonsters gaatjes of andere schade aan hun gebit hebben. Voorheen kwamen we daar vaak pas laat achter, omdat de vrouwen (te) lang doorlopen met tandproblemen. Door alle stress die ze ervaren merken sommigen de tandpijn niet op. Of ze ervaren wel pijn en eetproblemen, maar durven hiervoor niet naar de tandarts te gaan omdat dat ook weer stress oplevert. Bovendien mogen ze, omdat ze ongedocumenteerd zijn, geen zorgverzekering afsluiten. En periodieke controles en veel tandheelkundige ingrepen worden niet vergoed door het CAK.
Daarom hebben we fondsen geworven waarmee alle vrouwen en kinderen toch naar de tandarts kunnen. Zo kunnen we beginnende tandproblemen sneller signaleren en ernstige schade en ingrijpende behandelingen voorkomen.
Ongelijkheid verminderen
Maar het belangrijkste is misschien wel dat we met onze begeleiding proberen om ongelijkheid zoveel mogelijk te verminderen. Dat doen we bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de kinderen zoveel mogelijk mee kunnen doen, net zoals hun vriendjes en klasgenoten. We zorgen er, samen met fondsen en donateurs, voor dat ze schoolspullen en sportkleren hebben, dat ze mee kunnen gaan op schoolreis en dat ze in de vakantie een leuk uitje hebben waar ze op de eerste schooldag over kunnen vertellen.
En met de vrouwen werken we aan het versterken van hun zelfredzaamheid. We helpen hen om de regie terug te pakken over hun leven en om de kennis en vaardigheden op te doen die ze nodig hebben om straks zelfstandig te kunnen leven. Zo kunnen zij en hun kinderen zo goed mogelijk meedoen in Utrecht.
Lokaal initiatief
We zijn blij dat we dit mooie werk mogen doen in Utrecht en samen met Utrechters. Want naast ons kleine kernteam werken we met een grote groep betrokken vrijwilligers, die zich inzetten om onze vrouwen en kinderen een goede start te geven in Utrecht. En we bieden onze opvang vanuit gewone eensgezinshuizen, middenin de wijk, waardoor onze bewoonsters makkelijker kunnen integreren. Zo dragen we, samen met onze vrijwilligers, buren en alle betrokken organisaties en fondsen met heel veel plezier bij aan een inclusiever en eerlijker Utrecht. En we vinden het geweldig dat mensen ons daarom genomineerd hebben voor de U-awards!