Stopzetten financiering LVV onbegrijpelijk en zorgelijk
Sinds 2019 neemt Huize Agnes deel aan de pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). Hoewel uit de evaluatie blijkt dat deze aanpak aantoonbaar werkt, is het kabinet van plan om hier vanaf begin 2024 geen geld meer voor beschikbaar te stellen. Een onbegrijpelijk en zorgelijk besluit!
De LVV is een samenwerkingsverband tussen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), een vijftal gemeenten (waaronder Utrecht) en de organisaties die in deze steden opvang en/of begeleiding aan ongedocumenteerden bieden. De pilotfase is medio 2019 gestart met als doel een duurzaam perspectief (verblijf, doormigratie of terugkeer) te creëren voor mensen zonder verblijfsvergunning.
Evaluatie laat zien dat aanpak werkt
Inmiddels is de pilotfase afgerond en zijn de resultaten gepresenteerd. Uit de landelijke eindevaluatie die Regioplan Beleidsonderzoek heeft opgeleverd in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid) blijkt dat voor veel ongedocumenteerden een oplossing gevonden is. Van de 1256 trajecten die gedurende de pilotfase afgerond zijn, werd voor 59% een duurzame oplossing (verblijfsvergunning of terugkeer) of een semi-duurzame oplossing (bijv.een herhaald asielverzoek) gerealiseerd. Van de in deze periode afgeronde herhaalde asielverzoeken werd 71% positief beoordeeld. Al deze mensen, waarvan de aanvraag eerder afgewezen was, bleken dus wel degelijk recht te hebben op een verblijfsvergunning.
Regioplan constateert verder dat de LVV brede maatschappelijke effecten heeft: de groep ongedocumenteerden is beter in beeld en er is meer zicht op hun problematiek. Het welzijn van de doelgroep is verbeterd en het draagt ook bij aan openbare orde en veiligheid dat de LVV-doelgroep niet dag en nacht op straat verblijft. Ook de samenwerking tussen de betrokken partijen is tijdens de pilot verbeterd.
Uit de evaluatie blijkt verder dat de beste resultaten bereikt worden in steden als Utrecht en Eindhoven waar intensieve persoonlijke begeleiding op maat wordt geboden zonder vooraf vastgestelde strikte termijnen. Deze werkwijze biedt de ruimte om vertrouwen op te bouwen, wat cruciaal is bij het werken met deze kwetsbare doelgroep.
Toekomst onder druk
Officieel liep de pilotperiode voor de LVV in 2022 af. In het regeerakkoord is benoemd dat deze pilot vanaf 2024 overgaat in een structureel landelijk dekkend LVV-netwerk. Het jaar 2023 is bestempeld als overgangsjaar, waarin we samen met alle betrokken partijen hard aan het werk zijn om deze definitieve werkwijze in te richten. De gesprekken hierover zijn in volle gang.
We zijn dan ook verbijsterd dat het kabinet midden in dit proces voornemens is om de financiering vanaf 2024 stop te zetten. Ook de VNG heeft al haar verbazing en teleurstelling over deze keuze uitgesproken en geeft aan dat dit in strijd is met de interbestuurlijke verhoudingen tussen het Rijk en gemeenten.
Op dit moment wordt door alle betrokkenen gezocht naar mogelijkheden om toch structurele financiering te vinden voor de opvang en begeleiding van deze kwetsbare groep mensen.
UPDATE: Op dinsdagavond 9 mei stuurde staatssecretaris Van der Burg een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij aangeeft dat het kabinet nog steeds voornemens is om de LVV uit te breiden naar een landelijk dekkend netwerk, zoals afgesproken in het regeerakkoord. De financiering hiervan zal mogelijk gemaakt worden vanuit de asielgeld.
Lees meer:
- Reactie VNG
- De Volkskrant: Kabinet wil gemeenten niet langer betalen voor opvang uitgeprocedeerde vreemdelingen
- AD: Kabinet trekt geen geld uit voor ‘bed, bad, brood-opvang’, gemeenten boos
- NOS: Ministerie schrapt geld voor 'bed-bad-broodregeling'
- Nu.nl: Kabinet blijft na kritiek toch betalen voor opvang uitgeprocedeerde asielzoekers
- De Volkskrant: ‘Iedere keer dat we elkaar niet als mensen behandelen, raken we een stukje van onze menselijkheid kwijt’
- NRC: De volgende dag was het er opeens wel: geld voor bed-bad-brood