Een verblijfsvergunning voor alle uitstromers van 2021
Gisteren hoorden we dat een bewoonster uit Kameroen, die vorig jaar uitstroomde haar verblijfsvergunning heeft gekregen. Dat betekent dat alle vrouwen en kinderen die in 2021 uitstroomden nu een verblijfsvergunning hebben. Dat is in de eerste plaats geweldig nieuws voor hen. Daarnaast toont het ook het nut aan van organisaties als de onze.
Deze bewoonster vertrok medio vorig jaar vanuit Huize Agnes. Vanwege haar zwangerschap had ze recht op opvang in een Rijksvoorziening, maar ze koos ervoor om bij de vader van haar kindje te gaan wonen. Het gaat nog steeds heel goed met dit jonge gezin en ze zijn ontzettend blij met de verblijfsvergunning.
Naast deze moeder stroomden in 2021 nog vier andere vrouwen uit. Zo konden een Iraanse vrouw en haar volwassen dochter een herhaalde asielaanvraag (HASA) doen, waardoor ze recht kregen op opvang in een Rijksvoorziening. Zij stroomden in februari 2021 uit en hebben inmiddels beide een verblijfsvergunning.
Een Oegandese moeder en haar zoontje kregen in april 2021 een verblijfsvergunning op basis van LHBTI. Zij wonen nu zelfstandig in Utrecht. En een bewoonsters uit Sierra Leone beviel vorig jaar van een prachtige dochter en kreeg vrij snel daarna te horen dat ze een verblijfsvergunning kreeg. Ook zij woont inmiddels met haar twee kinderen in een eigen woning in Utrecht.
Noodzaak van een veilig thuis en goede begeleiding
Het feit dat al deze bewoonsters met (zicht op) een verblijfsvergunning Huize Agnes verlaten, is in de eerste plaats geweldig nieuws voor hen. Daarnaast toont het ook het nut aan van organisaties als de onze. Veel kwetsbare vrouwen, die getraumatiseerd zijn door wat ze in het land van herkomst en tijdens hun vlucht meegemaakt hebben, zijn bij aankomst in Nederland onvoldoende in staat om een goede verklaring af te leggen. Daardoor wordt hun verzoek ten onrechte afgewezen. Deze vrouwen hebben tijd, een veilige omgeving en goede begeleiding nodig om te bewijzen dat hun verhaal klopt.
Het is dan ook van groot belang dat hier binnen de LVV ruimte voor blijft. LVV-voorzieningen alleen toegankelijk maken als voorbereiding op een terugkeer naar eigen land, zoals in het Regeerakkoord staat, zou ervoor zorgen dat deze kwetsbare vrouwen een verblijfsvergunning ontzegd wordt, terwijl ze daar mogelijk wel recht op hebben.
De kracht van samenwerking
Deze prachtige uitstroomcijfers zijn natuurlijk niet alleen onze verdienste. Zonder de kundigheid, het harde werk en de onvermoeibare inzet van de juridisch begeleiders van STIL Utrecht en betrokken advocaten, was dit nooit gelukt. We zijn dan ook heel blij dat we op deze manier met hen samen mogen werken om deze kwetsbare doelgroep een eerlijke kans op een toekomst in Nederland te geven!