Een EHBO-training op maat
In de periode dat vrouwen bij Huize Agnes verblijven bereiden we hen zo goed mogelijk voor op hun toekomst. Dat doen we o.a. door hen vaardigheden te leren waarmee ze straks zelfstandig kunnen wonen en leven. Zo kregen ze al Nederlandse les, alfabetiseringsles, fietsles en een training digitale vaardigheden. Hier hebben we onlangs een cursus EHBO voor moeders aan toegevoegd. En dat was een groot succes!
Iedere ouder zal het herkennen: jouw baby heeft ineens koorts, je peuter verslikt zich in een stukje eten en krijgt geen lucht meer of je kleuter is hard gevallen en je bent bang dat hij iets gekneusd of gebroken heeft. Dat veroorzaakt stress! Zeker als je niet je familie of vrienden in de buurt hebt, die je even om advies kan vragen. En als je in een land woont waar je de taal nog niet goed spreekt en niet weet wanneer je nu de dokter of ambulance moet bellen.
Bij onze bewoonsters zien we regelmatig dat dit soort situaties voor grote paniek zorgen. Natuurlijk kunnen ze ons dan bellen, we hebben een noodnummer waarop we 24 uur per dag bereikbaar zijn voor onze bewoonsters.
Maar het is natuurlijk beter als ze zelf weten wat ze in zo’n situatie moeten doen. Zeker omdat het de bedoeling is dat ze straks weer zelfstandig gaan wonen.
Training op maat
Daarom namen we contact op met het Rode Kruis. Zij reageerden meteen enthousiast op onze vraag of we voor onze bewoonsters iets zouden kunnen organiseren. Ze stelden een speciale training samen, helemaal toegespitst op hun bijzondere situatie. Zo was er niet alleen aandacht voor de meest voorkomende ongelukken, maar ook voor de vaardigheden die je nodig hebt om in zo’n situatie goed te kunnen handelen. Hoe zorg je ervoor dat je niet in paniek raakt? En hoe bepaal je of je in het weekend de ambulance of huisartsenpost moet bellen, of dat je rustig tot maandag kan wachten?
Fanatiek oefenen
De training, bestaande uit drie ochtenden, werd bij ons op locatie gegeven. In het begin waren de bewoonsters nog wat onwennig, maar het ijs was al snel gebroken. Er werd fanatiek geoefend, 1001 vragen gesteld en ervaringen uitgewisseld. Na afloop waren de bewoonsters razend enthousiast. “Dit was precies wat ik wilde” vertelde een van hen “ik kon alles vragen wat ik wilde weten en nu weet ik wat ik moet doen als er iets is met mijn zoontje. Dat vind ik heel belangrijk!”
Dat ze aan het eind van de training ook nog een certificaat en een pakketje met verbandmaterialen mee kregen, maakte het feest helemaal compleet. We hopen natuurlijk dat ze het nooit nodig zullen hebben, maar mocht er een keer iets gebeuren dan zijn ze nu helemaal voorbereid.
Omdat de training bij ons zo’n succes was, gaan we de komende periode kijken of hij, in het kader van het Utrechtse PAS-project, ook aangeboden kan worden aan bewoners en bezoekers van andere organisaties voor ongedocumenteerden.