Nieuwsbrief najaar 2019 online

In deze nieuwsbrief leest u wat er de laatste tijd in Huize Agnes is voorgevallen. Zo praten we u bij over ons voetbaltalentje bij PSV, over onze ontmoeting met Máxima, over de nieuwe coördinator Dorinda Maas en over sociaal beheerder Piet Riekwel die samen met de bewoonsters voor een schoon en veilig thuis zorgt. 

Komen & gaan 

In het afgelopen jaar heeft een vrouw die met haar twee kinderen bij Huize Agnes verbleef, een verblijfsvergunning gekregen. Zij konden hiermee uitstromen naar een zelfstandige woning. Eén vrouw is gedwongen uitgezet, een andere vrouw is met haar kinderen naar een onbekende bestemming vertrokken. 

Ook hebben we nieuwe bewoonsters mogen ontvangen: drie vrouwen, waarvan één met een zoontje. Daarnaast hebben de afgelopen periode drie vrouwen met kinderen tijdelijk gebruik gemaakt van onze slaapbank. 


Sponsor ons voetbaltalentje! 

Huize Agnes heeft tegenwoordig een heuse topsporter onder haar hoede! Onze Said (10 jaar), die samen met met zijn moeder en broertje bij ons woont, is namelijk gescout door PSV! 

Sinds augustus speelt Said vier keer per week bij PSV FUNdament, de onderbouw van de jeugdopleiding. Een prachtige kans voor hem, maar ook een forse uitdaging voor het gezin om dit allemaal geregeld te krijgen. Zijn moeder is zijn grootste fan en zorgt ervoor dat hij na schooltijd naar alle trainingen en wedstrijden gebracht wordt. Ze doet dit geweldig, maar kan hierbij wel wat hulp gebruiken. Want hoewel PSV het grootste deel van de reiskosten voor haar rekening neemt, kost het heen en weer reizen moeder nog steeds veel tijd en geld. 

Wilt u Said, zijn moeder en broertje helpen, bijvoorbeeld met een donatie of door dit gezin voor langere tijd praktisch te ondersteunen met het vervoer? Neem dan contact op met marcia.vandekerkhof@huizeagnes.nl 


Appeltjes van Oranje 

Huize Agnes was dit jaar genomineerd voor de Appeltjes van Oranje van het Oranje Fonds, een prijs voor bijzondere en succesvolle initiatieven. We hoorden bij de beste 12 projecten, een hele eer! Op 23 mei ging een afvaardiging van Huize Agnes naar Paleis Noordeinde, waar ze een persoonlijk gesprek hadden met koningin Máxima. Helaas hoorde Huize Agnes niet bij de winnaars, maar de nominatie heeft ons veel positieve aandacht opgeleverd. En we zijn natuurlijk ook trots op de winnaar: het Utrechtse project: Taal Doet Meer, dat jaarlijks 2.000 nieuwe Utrechters steunt met de Nederlandse taal. Gefeliciteerd! 


“Iedereen heeft een veilige plek nodig” 

Dorinda Maas (41) is sinds 16 september de nieuwe coördinator van Huize Agnes. Ze werkt al bijna twintig jaar in de Utrechtse zorg en opvang. Zo hield ze zich bezig met de opzet van woon- voorzieningen voor mensen met psychiatrische en verslavings- problemen, zat ze in het bestuur van Stichting Release en was ze coördinator Kwaliteit en Zorgbeleid bij ggz-instelling Lister. 

“Ik was op vakantie toen ik de vacature van Huize Agnes voorbij zag komen en wist meteen dat ik wilde solliciteren. Huize Agnes doet zulk belangrijk werk voor een kwetsbare doelgroep. Ie- dereen heeft een veilige plek nodig. Een plaats waar je je thuis voelt, waar je jezelf mag zijn en waar je de grip op je leven terug kan krijgen. Zeker wanneer je, zoals de vrouwen en kinderen in Huize Agnes, alles achter je hebt moeten laten en probeert te overleven in een situatie vol onzekerheden en angst. Ik loop hier nog maar kort rond, maar ben echt onder de indruk van de schrijnende verhalen van de bewoonsters en van het geweldige werk dat het team en de vrijwilligers doen. En ik vind het een eer om hen hierbij te mogen ondersteunen.” 

Contact opnemen met Dorinda kan via dorinda.maas@huizeagnes.nl 


Duurzaamheid 

Huize Agnes heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We zijn dan ook heel blij met de schenking via het ‘Aandeel in elkaar’-fonds van Rabobank Utrecht, waarmee we zonnepanelen en energiezuinige koel- en vrieskasten konden aanschaffen. 


Koken voor Huize Agnes 

Cultural Cookery is een non-profit pop-up restaurant in Utrecht dat jaarlijks wordt georganiseerd door studenten van University College Utrecht. Met de combinatie van lekker eten en culturele optredens zamelen ze geld in voor een goed doel. Deze zomer waren ze voor Huize Agnes actief in lunchroom De Moestuin. Dit leverde maar liefst 4.000 euro op. Met deze prachtige opbrengst kunnen onze vrouwen naar Nederlandse les en computerles, kunnen we een laptop kopen voor de vrouwen die studeren en konden we een dagje naar de dierentuin met alle vrouwen en kinderen. 


U-pas voor kinderen 

Tot dit jaar maakten alle bewoners van Huize Agnes volop gebruik van de U-pas, de kortings- pas voor Utrechtse minima. Helaas zijn ongedocumenteerden per 1 januari uitgesloten, maar gelukkig heeft de gemeente een uitzondering gemaakt voor de kinderen. Hier zijn we heel blij mee, want zo kunnen de kinderen blijven sporten wat ontzettend goed voor ze is. 


“Mijn werk geeft snel resultaat” 

Piet Riekwel (34) is sinds april dit jaar sociaal beheerder bij Huize Agnes. Ze begeleidt de vrouwen twee dagen per week op het gebied van wonen, maar steekt ook zelf graag de handen uit de mouwen. “Een fijn en veilig thuis is zo belangrijk voor deze vrouwen!” 

“Bij Huize Agnes voelde het als thuiskomen”, zegt Piet. Ze was lange tijd geluidstechnicus bij poppodia Tivoli en De Helling in Utrecht. Toen dat niet meer te combineren viel met haar twee kleine dochtertjes, schoolde ze om tot verspaningstechnoloog bij een commercieel bedrijf. “In die periode heb ik een burn-out gekregen. Ik zat er als enige vrouw tussen mannen en moest me de hele tijd bewijzen. Bij Huize Agnes ben ik weer onder gelijkgestemden. Ik heb leuke collega’s, de sfeer is open en ik doe werk dat ik leuk vind. Ik help de vrouwen om van Huize Agnes een fijn, schoon en veilig thuis te maken. Zo leer ik ze hoe je je huis schoonmaakt en eenvoudige klusjes doet, zoals het vervangen van een peer- tje.” Zelf draait Piet haar hand niet om voor de grotere klussen. Ze repareert lekkende kranen, regelt internetverbindingen, legt vloeren en hangt nieuwe gordijnen op. “Mijn werk heeft snel resultaat, dus zijn de vrouwen ook snel blij. Bijvoorbeeld met een kast om hun spullen in op te bergen, een bed dat niet meer doorzakt of een nieuw gordijn voor het raam.” 

Heeft u toevallig nog...?
Huize Agnes is op zoek naar een aantal stevige kasten, 1-persoonsbedden, kleerhangers en tuingereedschap. Heeft u deze toevallig over? Stuur dan een mailtje naar piet.riekwel@huizeagnes.nl 


Aan de slag in Utrecht 

Onder het motto ‘Aan de slag in Utrecht’ heeft de gemeenteraad er vorig jaar voor gezorgd dat ook mensen zonder geldige papieren als vrijwilliger aan de slag mogen en kunnen deelnemen aan allerlei cursussen en trainingen. Deze mogelijkheid is met een jaar verlengd. Goed nieuws voor de bewoonsters van Huize Agnes! 

Veel vrouwen maken er gebruik van en we zien dagelijks hoe ze hiervan opbloeien. Dagbeste- ding geeft niet alleen structuur en zin aan de dag, maar het vergroot ook hun netwerk en hun kennis van de Nederlandse taal. Voor iedereen is er wel een passend aanbod te vinden. Zo volgt een bewoonster een alfabetiseringscursus, een ander gaat vier dagen per week naar Neder- landse les, weer een ander doet een computercursus, twee vrouwen volgen een opleiding en een bewoonster is gastvrouw bij het aanmeldloket voor ongedocumenteerden. 

Tags: nieuwsbrief
Datum: 07-01-2020